sitemap Plaagdieren (15 of 87)
Plaagdieren (15 of 87)



12 Kauw

Kauw (Corvus monedula L. )
De kleinste in Nederland voorkomende kraaiachtige. Grijze nek, lichte ogen,
loopt met knikkende kop. Kiest als nestplaats een holte, kerktorens, hoge bomen
met een holte en schoorstenen. Wordt wel “torenkraai” genoemd. Eet
insecten, larven, jonge vogels, fruit en eikels, zoekt op weilanden en
velden. Komt vaak in zwermen voor met andere kraaiachtigen. Werd vroeger wel
als huisdier gehouden, is zeer slim en kan stemmen imiteren, berucht
door het stelen van glimmende voorwerpen.
Schade: Kan grasvelden ruineren door het zoeken naar larven. Verstopt
schoorstenen door nestenbouw. Is beschermd, kan alleen verjaagd worden met
toestemming van de overheid.